• ‘Polen doen het goed in Nederland’ – De Volkskrant 01.07.2009

„Het stereotiepe beeld van Poolse arbeidsmigranten als uitgebuite loonslaven die het in hun vrije tijd steevast op een zuipen zetten, spoort steeds minder met de werkelijkheid” – schrijft „De Volkskrant”. Een deel van Poolse migranten functioneert heel behoorlijk in Nederland. Dat is een van de bevindingen van het rapport Polen in Nederland, uitgevoerd in opdracht van Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling.

Lees meer:  De Volkskrant 01.07.2009

  • Het raport „Polen in Nederland” overhandigd aan de Kamerleden -01.07.2009

Het FORUM-onderzoek Polen in Nederland werd vandaag door Sadik Harchaoui aan Kamerleden van de VVD, CDA, PvdA en SP overhandigd tijdens een openbare bijeenkomst in Nieuwspoort. De publicatie trok een dag eerder reeds veel belangstelling van de media, onder andere van het NOS-journaal.

Tijdens de presentatie van het de publicatie gaf Dirk Korf van de Universiteit van Utrecht een toelichting op het onderzoek. Twee Polen die in Nederland wonen, Malgorzata Bos-Karczewska (hoofdredacteur Polonia.nl) en Jan Minkiewicz (adviseur van de Poolse ambassade), plaatsten enkele kritische kanttekeningen, maar waren ook vol lof over het onderzoek. De ‘schaduwzijden’ van de leven en het werk van Polen in Nederland zouden in het rapport onderbelicht zijn.

„Nederland maakt rond de komst van Oost-Europese arbeidsmigranten dezelfde fouten als in de jaren zestig met de gastarbeiders uit Turkije en Marokko. Daardoor dreigt een soortgelijk ’multicultureel drama’- schrijft Trouw. De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen) maakt zich zorgen, lees het artikel: Trouw 02.07.2009

Gepubliceerd op Polonia.NL 02.07.2009, update 04.10.2010