Stichting Stedenband Den Haag-Warschau heeft in samenwerking met  Aloysius College en 2 Spoleczne Liceum Ogolnoksztalcace STO een documentaire gemaakt getitled “Het gras is altijd groener” (Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma”).  De film gaat over het leven van een Nederlander in Polen en  het leven van een Pool in Nederland.

img_5055-wince.JPG

De première vond zondag 15 maart 2009 in Filmhuis in Den Haag plaats.

zie onze foto’s van de premiere

Tien jongeren uit Warschau en tien jongeren uit Den Haag filmden ongeveer 40 gespreken met zowel Nederlandse migranten in Polen als Poolse migranten in Nederland. Behalve opnamen van migranten werd o.a. ook met de wethouder Marnix Norder en wethouder Rabin Baldewsingh gesproken.

In grote lijnen gaat de documentaire over hoe de Poolse- en Nederlandse mensen elkaar zien als ze in elkaars land wonen en werken. Daarin zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. In de documentaire is veel ruimte voor wat de emigratie van deze mensen tot een succes maakt, maar ook het tegendeel. De film laat niet alleen de problemen zien die mensen ondervinden als ze langere tijd niet meer in hun eigen cultuur leven, maar ook wat daarvoor in de plaats komt. Natuurlijk zijn al deze ervaringen per persoon anders. Toch ontstaat een algemeen beeld van hoe men over elkaars cultuur denkt en oordeelt.

De financiering van het project is vooral te danken aan de vijf Gouden Sponsoren: ABU – Algemene Bond Uitzendondernemingen; VIA – Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars; Duijndam Uitzendgroep; OTTO Work Force en Tap BV Taxi & Dijkstra Personenvervoer en twee Bronzen Sponsoren: Portaal Polonia.nl en de Poolse Ambassade.

Links: Stedenband Den Haag-Warschau
E: info.sdw.@inter.NL.net

Gepubliceerd op Polonia.NL 16.03.2009