1. SZTUKA: Het Geheim van Polen, 17:00 uur, Ned. 2
2. DEBATA: Komen de Polen? Nee, ze zijn er al!, ca. 21.05 uur, Ned 2

1. Het Geheim van Polen, 17:00 uur, Ned. 2

Het is bijna niet bekend dat enkele Poolse musea prachtige middeleeuwse kunst in hun bezit hebben. Door WOII en ‘het communisme’ zijn die kunstschatten lang voor het westen verborgen gebleven. De werken werden verstopt in kloosters en diepe kelders. Maar nu gaan zij de wereld over.
De AVRO ging naar Polen om de kerken en kloosters te bezoeken waarvoor deze kunstwerken zijn gemaakt, de bewoners te spreken voor wie de werken nog steeds een speciale plaats in hun hart hebben en de geschiedenis te ontrafelen hoe zij de tand des tijds hebben doorstaan.

Geschiedenis: De geschiedenis van het christendom in Polen begint in de tiende eeuw. De heerser over het toenmalige Polen is Mieszko I (ca. 935-992). In 966 laat deze hertog zich bekeren tot het christelijk geloof. Hij zet zich actief in voor de verbreiding van het christendom. Al snel worden tientallen kerken, kathedralen en kloosters gebouwd en aangekleed door honderden ambachtslieden.

Tentoonstelling: In het Catharijneconvent is van 5 oktober 2007 tot 6 januari 2008 de tentoonstelling Middeleeuwse Meesterwerken: Poolse topstukken uit het Nationaal Museum in Warschau te zien. Meer op de site van het Catharijneconvent , zie serie activieiten en lezingen over Polen

2. DEBAT: Komen de Polen? Nee, ze zijn er al!, ca. 21.05 uur, Ned 2, live vanuit Felix Meritis in Amsterdam


In Rondom 10:
het almaar stijgend aantal Polen In Nederland. De Nederlandse economie
kan niet meer zonder hen. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer
vreest dat er wéér een grote groep nieuwkomers ontstaat die geen
Nederlands spreekt en niet integreert. En dus moeten ze inburgeren.
Op dit moment werken er al meer dan 100.000 Polen hier. Ze doen de
rotklussen die Nederlanders, ook Marokkaanse en Turkse Nederlanders,
niet meer willen doen.

Sinds mei van dit jaar mogen alle Polen in Nederland werken. En dat doen ze massaal: als champignon-plukker, kippenvanger, lasser of klusjesman. Het nummerbord met 'PL’ is inmiddels vertrouwd in het Nederlands straatbeeld. In sommige streken zijn campings en recreatieparken zelfs volledig bezet door Polen. Welke plaats nemen de Polen in Nederland in? Blijven ze? Of gaan ze weer weg bij een volgende economische neergang? In Rondom 10 een discussie met Poolse werkers, overlast ervarende Nederlanders en werkgevers die niet meer zonder Polen kunnen.

Gepubliceerd op Polonia.NL op 20.10.2007