Addit BV, Contract Manufacturer uit Venlo, is uitgeroepen tot de Nederlandse onderneming die in 2007 op de meest vindingrijke en succesvolle wijze zakelijke activiteiten in Polen heeft ontwikkeld. De organisatie kreeg dinsdag 8 mei namelijk de prestigieuze Dutch Polish Trade Award 2007 uitgereikt door de heer Artur Habant, Chargé d’Affaires van de Poolse ambassade. De jury roemde vooral de bijzondere aanpak van het bedrijf. Addit BV werkt in Polen met de lokale bevolking die het bedrijf over laat komen naar Nederland en hier zelf opleidt om vervolgens weer met de toegenomen kennis naar Polen terug te brengen. Ook heeft het bedrijf zijn Poolse activiteiten tot het onderscheidend vermogen van het bedrijf weten te maken.

De uitreiking vond plaats tijdens een druk bezochte bijeenkomst die werd georganiseerd op initiatief van het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering (NPCH) in Den Haag en de Nederlands Poolse Kamer van Koophandel in Warschau. Beide organisaties willen met de prijs, in de vorm van een blijvende herinnering en € 5000 de activiteiten van Nederlandse bedrijven die zich op een positieve manier hebben onderscheiden in Polen, extra onder de aandacht brengen. Dit jaar was Eureko (moedermaatschappij van onder andere Achmea) hoofdsponsor, gastheer en medeorganisator van de uitreiking van de DPTA. Tijdens de bijeenkomst stelden de aanwezigen vrijwel unaniem vast dat de uittocht van het hoge aantal hoog gekwalificeerde mensen dat wegtrekt uit Polen
om elders aan de slag te gaan de aanwezige bedrijven in Polen voor grote problemen plaatst als het gaat om het verkrijgen van goede mensen.

Uittocht groot probleem in Polen zelf
Het verkrijgen van goed personeel is op dit moment het grootste probleem bij het zakendoen in Polen volgens het merendeel van de aanwezige ondernemers. Vrijwel alle aanwezigen en sprekers waren het erover eens dat de uittocht van voornamelijk de hoog gekwalificeerde beroepsbevolking uit Polen naar West-Europa een belangrijk punt van
aandacht is voor het land zelf. Op dit moment is de schatting dat reeds 2 miljoen Polen naar West-Europa zijn vertrokken om daar te gaan werken. Het hoge niveau en de enorme motivatie van de Poolse beroepsbevolking hebben zowel binnen Polen als erbuiten een grote aantrekkingskracht. De heer J. van Corven, partner Prime Leadership gaf
aan dat ook het effect hiervan op bijvoorbeeld de gezondheidszorg zorgwekkend is. Veel artsen vertrekken uit het land waardoor de wachtlijsten voor adequate ziekenzorg enorm zijn gestegen in het land zelf. Oerlemans Foods meldde dat de kersen vorig jaar zelfs niet konden worden geoogst omdat er simpelweg geen mensen voorhanden waren in Polen.

Addit BV (www.addit.nl)
De directie en medewerkers vn Addit BV waren erg verguld met de erkenning. “I have my hands full of honour”, zo meldde dhr. J. Velmans, directeur van Addit BV toen hij de prijs uitgereikt kreeg. De prijs ter waarde van € 5000 heeft de winnaar ter beschikking gesteld aan een goed doel in Polen.. Addit BV is een Nederlands bedrijf in de maakindustrie van apparaten en machines. Het is in 1996, Greenfield, in Wegrow gestart
met de vervaardiging van technische componenten zoals chassis, frames,
omkastingen en andere plaatwerkdelen van apparaten en machines met als
doelstelling aldaar een compleet zelfstandig opererend bedrijf op te bouwen. Tegenwoordig worden alle bedrijfsfuncties (verkoop, inkoop, werkvoorbereiding, productie, financiële administratie etc.) geheel zelfstandig in Wegrow uitgevoerd. Addit heeft magazijnen in Nedeland, Duitsland en Polen en assembleert in Nederland en Polen. Het bedrijf exporteert inmiddels naar 11 landen in Europa en heeft meer dan 250
medewerkers in Polen.