„De grens” is een magistrale moderne roman uit het Polen van het interbellum en is voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Klassieker van de grande dame van de Poolse literatuur
DE GRENS (Granica)
ZOFIA NAŁKOWSKA

‘Het gaat erom dat er iets moet zijn. Een grens die een mens niet mag overschrijden, een grens waarachter je jezelf niet meer bent.’ Zenon Ziembiewicz is afkomstig uit de verarmde landadel. Zijn vader is een
tragische man die, ongeschikt voor het landleven, zijn dagen slijt in zijn studeerkamer en zich regelmatig vergrijpt aan de dienstmeisjes op het kleine landgoed. Hoewel Zenon het gedrag van zijn vader verafschuwt en een andere toekomst voor zichzelf ambieert, raakt hij verstrikt in een relatie met Justyna, de dochter van zijn vaders kokkin.

Deze relatie verbreekt hij onder druk van zijn verloofde Elizabeth, zijn jeugdliefde, die in veel opzichten zijn tegenpool is. Eenmaal met haar getrouwd lijkt een mooie politieke carrière voor hem in het verschiet te liggen. De politieke omstandigheden vragen echter veel van Zenon, en Justyna blijkt zich niet zo maar uit zijn leven te laten verwijderen. Het verhaal krijgt een dramatische ontknoping waarbij Zenon definitief het onderspit delft.

„De grens” is een magistrale moderne roman uit het Polen van het interbellum. Met groot analytisch vermogen en psychologisch inzicht
beschrijft Nałkowska het conflict tussen de veranderende sociale
verhoudingen en de lotgevallen van Zenon en Justyna. Op subtiele wijze
voert ze de spanningen rond de verschillende personages op, waardoor de
dramatische ontwikkelingen aan het einde ook voor de huidige lezer nog
altijd als een schok komen.

Zofia Nałkowska (1884-1954) was tijdens het interbellum de belangrijkste schrijfster in Polen. „De grens” (1935) geldt als het hoogtepunt van haar oeuvre, en zij werd hiervoor dan ook onderscheiden door de Poolse Academie der Letteren.

Haar meest volwassen werk’ – Czesław Miłosz

ISBN 9055156388, €18,90, 382 blz. (vertaling door Esselien ’t Hart)
Uitgeverij Van Gennep

gepubliceerd 14.06.2006