Op 18 november jl. is een grote persoonlijkheid heengegaan – Cornelia Wilhelmina Maria Baltussen uit Driel. Zij was diegene die op 21 september 1944 in Driel als eerste de parachutisten van de 1ste Poolse Zelfstandige Brigade van generaal Sosabowski, ontmoette en hulp bood.

Dankzij haar inzet werd in 1945 de Stichting Driel-Polen opgericht, die jaarlijks een eerbetoon aan de Poolse soldaten, die deelnamen aan de Slag om Arnhem, organiseert. Door haar toedoen is er in Driel een Sosabowskiplein e het monument Surge Polonia gekomen. Al in 1961 zette Cora Baltussen zich in voor militaire onderscheidingen aan de Poolse soldaten. Tevergeefs.

52 jaar later, in 2004, steunde ze het appel van Prins Bernhard voor een posthume onderscheiding aan generaal Sosabowski en zijn soldaten. Onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Henk Kamp vorig jaar toegezegd opnieuw naar het dossier-Sosabowski te zullen kijken. Helaas is  een besluit tot nu toe uitgebleven. De bewindsman wacht op een advies van het Kapittel der Militaire Willemsorde.

Cora Baltussen heeft haar strijd om eerherstel voor de Polen helaas niet bekroond gezien. Op de foto met de Poolse veteranen op 18 september 2004 in Drie l- fot. M. Bos-Karczewska/Polonia.nl.

We zijn zeer dankbaar voor haar strijd en courage. Een geweldige persoon is heengegaan.
Polen in Nederland

Malgorzata Bos-Karczewska – voorzitter STEP, hoofdredacteur Polonia.nl

De kerkdienst en de begrafenis vinden plaats op vrijdag 25 november as. om 12 uur in de Maria Geboorte kerk in Driel.
Zie ook de website van de Stichting Driel-Polen

Tijdens de 61 herdenking van de bijdrage van de Poolse parachutisten aan de Slag om Arnhem in Driel zijn op 17 september jl. onderscheidingen „Pro Memoria” uitgereikt door de Poolse ambassadeur aan Elisabeth Tuijnman, burgemeester van Overbetuwe en Arno Baltussen, voorzitter van de Stichting Driel-Polen.

Tekst en foto: M. Bos-Karczewska