fot. Krystyna Ziach_Dark-Street-Revisite-1993-2013
 
 
Wystawa prac Krystyny Ziach z Kazimierza w Muzeum Historii Żydów w Amsterdamie

 
 
 
 
 
 
 

    Expositie: “Dark Street Revisited 1983-2013”

  • kunstenaar: Krystyna Ziach
  • wanneer: 24-07. – 18.10.2015
  • waar: Joods Historisch Museum in Amsterdam

fot. Krystyna Ziach_Dark-Street-Revisite-1993-2013

De van oorsprong Poolse Krystyna Ziach woont sinds 1979 in Nederland. Ze studeerde beeldhouwen aan de kunstacademie in Krakau en later fotografie en grafisch ontwerp aan de AKI in Enschede. Haar werk omvat zowel fotografie als sculpturen en video-installaties.

De joodse wijk Kazimierz in Kraków

De foto’s uit de serie „Dark Street Revisited” zijn gemaakt in de winter van 1983. Op de foto’s is de joodse wijk Kazimierz in Krakause zien waar Ziach in haar jeugd veel heeft gewandeld. Naast elke foto is een tweede foto van een detail te zien. De wijk Kazimierz werd rond 1400 een vestigingsplaats voor joden. In de loop van de eeuwen ontwikkelde deze buurt zich tot een belangrijk intellectueel centrum van Europa. De fotograaf Roman Vishniac heeft er in de jaren dertig van de twintigste eeuw gefotografeerd en de filmmaker Roman Polanski woonde er als kind.

Details

In eerste instantie waren de foto’s uit „Dark Street Revisited” een persoonlijke registratie van de buurt waar Ziach was opgegroeid. Tijdens het fotograferen ontdekte zij vele details die verwezen naar de verdwenen joodse identiteit van deze buurt. In 1983 was dit een bouwvallige wijk met arme bewoners en veel criminaliteit. De oorlog was al bijna veertig jaar voorbij, maar de beelden maakten nog steeds een verlaten en dissonante indruk. Tijdens het toen heersende communistische regime dacht niemand aan de mogelijkheid dat de bloeiende cultuur die de plek ooit had gekenmerkt, terug zou kunnen keren. Na het vallen van de Berlijnse Muur veranderde het politieke klimaat en kwam er meer ruimte voor religieuze en culturele minderheden in Polen. Tegenwoordig staat de wijk bekend om een uitbundig nachtleven en heeft zij een grote aantrekkingskracht op toeristen.

De foto’s uit „Dark Street Revisited”, die de kunstenaar pas dertig jaar nadat ze zijn gemaakt heeft afgedrukt, zijn hiermee historische documenten geworden. Voor Ziach zijn ze tegelijkertijd een confrontatie met het verleden en een persoonlijke refl ectie op vergankelijkheid en transitie. Bij nadere beschouwing echter proberen zij ook de meer algemene, collectieve voorraad aan beelden en herinneringen zichtbaar te maken. Zo ontstaat een wisselwerking tussen de individuele en collectieve herinnering.

Website JHM museum

Gepubliceerd op Polonia.NL 04.09.2015 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter