Handover ceremony Tusk and van Rompuy 1-12-2014 Brussles_kl

 

Publicatie in „Internationale Spectator”, april 2015

 
 
 
 
 

Handover ceremony Tusk and van Rompuy 1-12-2014 Brussles_kl

De nieuwe voorzitter van de Europese Raad
Met Donald Tusk van euro tot geopolitiek
Małgorzata Bos-Karczewska

Van verschillende kanten wordt de gevestigde orde in Europa bedreigd. Uitgerekend in deze zware tijden ‘leidt’ een Pool – als opvolger van Herman Van Rompuy – de EU. Een politicus met de overtuiging dat “de EU de beste uitvinding is die de Europeanen tot heden hebben bedacht”. Wat beweegt Donald Tusk? In welk spanningsveld zit hij? En wat presteerde hij de eerste honderd dagen?

Solidariteit, vrijheid en eenheid noemde Tusk in één adem bij zijn aantreden op 1 december 2014 als voorzitter van de Europese Raad. Deze fundamentele Europese normen en waarden moeten beschermd worden tegen gevaren van binnen en buiten de Europese Unie, de eurosceptici en vijanden van de EU. Tot slot stelde hij: “Politics has returned to Europe. History is back, and such times need leadership and political unity.”

Het ultieme doel van Donald Tusk is: een sterk Europa met een veilig en welvarend Polen, want het Europese belang is in zijn ogen ook het Poolse belang. Al in 2011 wierp premier Tusk zich op als hoeder van Europa om nationale belangen niet te laten prevaleren boven het gemeenschappelijk belang. Dat was in het Europees Parlement tijdens het Poolse EU­voorzitterschap en te midden van de Griekse schuldencrisis. “Europa moet weer geloven in gemeenschapszin en politieke integratie” – het klonk een beetje vreemd uit de mond van de premier van een lidstaat met zeven jaar ervaring in de EU.

=> lees het hele artikel in Internationale Spectator nr.3, april 2015

door Małgorzata Bos-Karczewska is econoom en hoofdredacteur van Polonia.nl

Gepubliceerd op Polonia.NL 23.04.2015
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website