minkiewicz ZW
 

Jan Minkiewicz is onverwachts overleden te Amsterdam op 20 april 2014

Jan Minkiewicz vertaler, publicist, de Poolse journalist, politieke activist en woordvoerder van Solidariteit in Nederland is overleden.

minkiewicz ZW Jan Minkiewicz (1946-2014)

Journalist, vertaler, politieke en culturele activist, vakbondsman, oprichter van het Bureau Solidarnosc in Nederland tijdens de staat van beleg in 1982. In 2001 is hij onderscheiden door de President van Polen met het Ridderkruis van Verdienste van de Republiek Polen, de uitreiking vond plaats op 22 maart 2002 in de Ambassade van Polen in Den Haag.

De begrafenis zal op 29 april worden gehouden om 12 uur op de begraafplaats Nieuwe Ooster in Amsterdam. (Adres: Kruislaan 126, 1097 GA Amsterdam)

Jan Krzysztof Minkiewicz is op 7 januari in 1946 in Stockholm geboren uit Poolse ouders; toen hij twee jaar oud was, verhuisden zijn ouders naar Nederland, waar hij in Vlissingen tweetalig opgroeide.

Hij studeerde vanaf 1964 politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam; bracht in 1964 zijn eerste bezoek aan Polen, waar hij sindsdien regelmatig kwam tot eind 1981; woonde in de jaren zeventig gedurende langere perioden in Polen; legde toen ook zijn eerste contacten met de opkomende democratische oppositie; in 1980 was hij mede-oprichter van de Stichting voor Mensenrechten in Polen (Merpol), die vooral Solidarność steunde; in 1980 en 1981 contactpersoon tussen Solidarność en Nederland; na het uitroepen van de staat van beleg in Polen in december 1981, was hij in januari 1982 de oprichter van de 'Stichting Informatieburo NSZZ Solidarność Nederland’ jarenlang de woordvoerder van Solidarność in Nederland.

Minkiewicz en zijn Informatiebureau stonden in nauw contact met het 'Coordinating Office Abroad of Solidarność’ in Brussel; midden jaren tachtig werd hij actief in de nieuw ontstane onafhankelijke vredes- en milieubeweging 'Wolność i Pokój’ (’Vrijheid en Vrede’), waarvan hij de de officiële vertegenwoordiger in het Westen werd; deze beweging onderhield tal van contacten met oppositionele groepen in Oost-Europa en ook met de vredesbeweging in West-Europa, waaronder het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV); nam deel aan vele internationale conferenties, waaronder die van de 'Convention for European Nucleair Disarmament’ (END).

In 1985 was hij mede-oprichter van het 'European Network for East-West Dialogue’ binnen de vredesbeweging, dat zich inzette voor dialoog en samenwerking tussen basisbewegingen in Oost en West; reizen naar Polen was voor Minkiewicz sinds de machtsgreep van Jaruzelski in december 1981 voor vele jaren onmogelijk; pas in april 1989 was hij voor het eerst sindsdien weer twee weken in Polen; geleidelijk verloor het Informatiebureau van Solidarność in Nederland door de veranderingen in Polen zelf zijn functie en werd het begin jaren negentig opgeheven. (Bron IISH)

Herinneringen
Hebt u dierbare herinneringen aan Jan Minkiewicz en wilt u met ons delen? Stuur uw tekst (+ eventueel een foto) naar info@polonia.nl, we publiceren het op Polonia.nl
Malgorzata Bos-Karczewska
hoofdredacteur Polonia.nl

Gepubliceerd op Polonia.NL 22.04.2014 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website