In de column ‘Verwende natie, of toch niet ‘ (De Volkskrant van 16-03-2013) deelt Martin Sommer met zijn lezers “een paar alarmerende flarden, opgepikt tijdens de Schnabel-borrel”. Sommer meldt dat zich in de bouw een koude sanering afspeelt. Gelukkig wordt er nog mondjesmaat gebouwd. Maar helaas, dat werk ‘komt uit de handen van zeshonderdduizend Polen die er nu zijn’. Sommer schrijft over vierhonderdduizend overtollige Nederlandse bouwvakkers. Hiermee wekt hij de suggestie dat goedkope Polen Nederlandse collega’s hebben verdrongen.

Feiten: 160 duizend Polen in Nederland

Dit is inderdaad borrelpraat. Er zijn niet eens 600 duizend Poolse arbeidsmigranten, dat is het aantal van alle EU-migranten ( met en zonder werk) in Nederland. Volgens het CBS waren er begin 2012 160 duizend Polen in Nederland, waarvan 130 duizend Polen met een baan. Regioplan schat het aantal MOE-migranten (zzp’ers en uitzendkrachten) in de bouw tussen 7 en 16 duizend. Het aantal Poolse zzp’ers bedroeg 4290 eind 2010; daarvan zijn de meesten klusbedrijven.

Crisis en doorgeschoten flexibilisering

Het is hoe dan ook misplaatst de situatie van Nederlandse bouwvakkers en van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan Polen toe te schrijven. De crisis legt nu wel bloot waar het echt misgaat: doorgeschoten flexibilisering zorgt voor een spiraal naar beneden en grote onzekerheid.

Standby Polen

Het zijn nu juist Poolse uitzendkrachten die dat aan de kaak stellen, door bij de AH-distributiecentra te staken. Samen met FNV Bondgenoten willen ze meer zekerheid en continuïteit op de werkvloer. Deze ‘standby-Polen’ werken op tijdelijk contract en moeten na een jaar onderbetaald werk weer op zoek naar een nieuwe werkgever. De kans is groot dat ze straks door nog goedkopere Bulgaren en Roemenen vervangen worden en worden afgedankt.

Wilde Westen

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt lijkt Nederland op het Wilde Westen. Wie heeft er baat erbij? Op korte termijn werkgevers die alleen op de laagst mogelijke kostprijs mikken. Hopelijk gaat men door de crisis inzien dat men niet voortdurend op zoek naar nieuwe, nog goedkopere arbeidskrachten kan gaan. Op den duur is een ander verdienmodel nodig waarbij sociale innovatie en de mens centraal staan.

Door drs. Malgorzata Bos-Karczewska econoom, hoofdredacteur Polonia.nl website van de Poolse gemeenschap in Nederland

de Volkskrant wilde dit opinieartikel helaas niet plaatsen.

Gepubliceerd op Polonia.NL 18.03.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website