In deze masterclass staat de Poolse en Spaanse arbeidsmigratie binnen de Europese Unie centraal. Deze workshop is onderdeel van de Conferentie ‘Reinventing Global Order’.

 

Deze masterclass is helaas volgeboekt!

 

Waarom:  Conferentie ‘Reinventing Global Order’, Masterclass door Centre for Modern Urban Studies

Masterclass: Vreemdelingen of familie? Nieuwe arbeidsmigratie binnen de Europese Unie
Tijd: 14.45 – 16.00 uur
Datum: 20 september 2012

Voor wie?: Politici, bestuurders, beleidsmakers en –uitvoerders, wetenschappers en alle andere geïnteresseerden.
Werkvorm: Aan de hand van stellingen zullen sprekers met elkaar en met de zaal in debat gaan.

Sprekers:
Malgorzata Bos-Karczewska is econoom (UvA) en hoofdredacteur van Polonia.nl, de website van de Poolse Gemeenschap in Nederland, gespecialiseerd in Polen in de EU en de EU-arbeidsmigratie. Ze is tevens medewerker aan het boek Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland (Uitgeverij Boom, november 2012). Ze werkte als journalist voor o.a. De Volkskrant en Rzeczpospolita.
Steven Adolf is journalist (o.a. voor de Volkskrant), onderzoeker en schrijver van een boek over Spaanse migranten in Nederland – en remigranten (De Nieuwe Haagsche, oktober 2012).

Masterclass
In deze masterclass staat de Poolse en Spaanse arbeidsmigratie binnen de Europese Unie centraal. De huidige situatie wordt vergeleken met die in de jaren zestig en zeventig.

Poolse arbeidsmigratie beheerst al jaren de media. ‘Ze’ zijn een gevaar op de weg. ‘Ze’ pikken onze banen in. ‘Ze’ zijn nog crimineel ook. Nadat de PVV een meldpunt had geopend voor klachten over ‘al die Polen’, vlogen de meningen over nieuwe arbeidsmigranten ons om de oren. Intussen is de economische crisis in alle hevigheid voelbaar in Spanje en de werkloosheid daar inmiddels opgelopen tot bijna 25 procent – onder jongeren beneden de 25 jaar zelfs 52 procent. Steeds meer jonge, veelal hoogopgeleide Spanjaarden besluiten hun vaderland te verlaten, op zoek naar werk in Noord-Europa. In tegenstelling tot de Turken en Marokkanen die in de jaren zestig en zeventig naar ons land kwamen als gastarbeiders, gelden voor de Poolse en Spaanse arbeidsmigranten weinig restricties. Als EU-burgers mogen zij gaan en staan waar zij willen, want het vrije verkeer van personen is in wetgeving vastgelegd.

De gedachte is dat Poolse arbeidsmigranten geen blijvers zijn, net als de Spaanse arbeidsmigranten destijds, van wie er zes op de tien terugkeerden. De vraag is of die gedachte niet op wishful thinking berust? Er bestond destijds nog geen Europese Unie en de aantallen Spanjaarden toen en Polen (en andere Oost-Europeanen) nu zijn onvergelijkbaar. Kan een internationale arbeidsmarkt bovendien wel zonder integratiebeleid?

Aanmelding verplicht
Wilt u deze workshop bijwonen, meldt u dan aan bij Hanneke Verbeek (organisator van de workshop) via h.verbeek@cdh.leidenuniv.nl
Het aantal plaatsen is beperkt.

Conferentie
Deze workshop is onderdeel van de Conferentie ‘Reinventing Global Order’, die plaatsvindt n.a.v. de officiële opening van de nieuwe centrale locatie van de Universiteit Leiden/Campus Den Haag aan de Schouwburgstraat 2. Van 09.30 tot 17.00 uur kunt u kennismaken met de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van Campus Den Haag.
Het volledige dagprogramma is hier

Gepubliceerd op Polonia.NL 30.07.2012, update 03.09.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website