De blokkade door Nederland van de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone is voor de Poolse regering 'de grootste teleurstelling van ons EU-voorzitterschap’, aldus de Poolse minister van Europese zaken Mikolaj Dowgielewicz zaterdag in Brussel. De Nederlandse kranten berichten hierover.

In eerste instantie waren er twee lidstaten Nederland en Finland die de toetreding van beide landen tegenhielden. Vorige week ging Finland echter overstag, waardoor Den Haag alleen nog de toetreding tegenhoudt.

„We hebben geprobeerd deze kwestie los te trekken, en hebben een compromis op tafel gelegd. Maar terwijl Finland daarmee uiteindelijk akkoord ging, was Nederland daar om politieke redenen niet toe bereid”, stelt Dowgielewicz. „Het gaat niet alleen om een technische kwestie maar om een geest van loyale samenwerking tussen de EU-lidstaten”, zo gaat de minister verder.

Polen draagt het halfjaarlijkse roulerende EU-voorzitterschap op 1 januari 2012 over aan Denemarken.

Uit ons archief over NL-PL diplomatieke betrekkingen en het Poolse EU-voorzitterschap:

Gepubliceerd op website Polonia.NL 17.12.2011
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons