De uitbreiding van de Europese Unie met Polen en andere Oost-Europese landen in 2004 en 2007 heeft veel stof doen opwaaien. Men vreesde een ‘Poolse tsunami’, een overvloed aan arbeiders op zoek naar werk in de oude EU-landen.

Polen is nu voorzitter van de EU. Voor Europe Direct Amsterdam aanleiding om in samenwerking met de Poolse Ambassade een debat te organiseren over de feiten en de gevolgen van deze migratie.

Deelnemers aan het debat zijn o.a. socioloog Jan Lucassen, auteur van Winnaars en Verliezers over 500 jaar arbeidsmigratie, en Judith Sargentini, Europarlementariër voor Groen Links. Het debat staat onder leiding van Jan Minkiewicz, journalist en adviseur van de Poolse ambassade.

Gedichten van Wisława Szymborska, Zbigniew Herbert en Czesław Miłosz worden door Eva van Heijningen voorgedragen op muziek van Frédéric Chopin, Witold Lutosławski, Antonio Vivaldi en Zoltán Kodály, vertolkt door celliste Bozena Kopczynska en violiste Anna Korpalska van het gezelschap Arcato Lingua.

Een Poolse Middag
Zondag 13 november 14.00 – 17.00 uur
Theater van ‘t Woord
Centrale Bibliotheek, Amsterdam, Oosterdokskade 143
Toegang gratis
Reserveren verplicht hier

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met de Poolse Ambassade georganiseerd door Europe Direct Amsterdam, verbonden aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en een van de informatiepunten van het Europe Direct Netwerk in Nederland.

Gepubliceerd op website Polonia.NL 03.11.2011
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons