Op 4 november jl. heeft Arbopolska een seminar gehouden met als thema ‘Van intentie tot preventie’. Diverse sprekers gingen in op de arbeidsomstandigheden, certificering en opleidingsmogelijkheden en de gewoontes van Poolse werknemers in dienst van Nederlandse werkgevers.

Eén van de belangrijkste conclusies van het seminar was dat zowel Nederlanders als Polen meer energie moeten steken in het leren kennen van elkaars culturen. Daarnaast moeten werkgevers de Polen goede huisvesting bieden.

Het seminar vond plaats in het gebouw van Menea in Nieuwegein. Onder de deelnemers waren zowel vakbonden als bedrijven, van Poolse en Nederlandse komaf. De organisatie van het seminar lag in handen van Arbopolska, de arbodienst voor Nederlandse bedrijven met Poolse werknemers. Arbopolska is een samenwerkingsverband tussen Claris arbodiensten en Menea.

Andere gewoontes
Barbara Gorter-Zahuta, adviseur bij Eures, ging in haar lezing in op de andere gewoontes die Polen hebben. “Nederlandse werkgevers die veel plezier van hun Poolse werknemers willen hebben, moeten serieus rekening houden met hun tradities. De Poolse medewerker wil graag horen dat hij zijn werk goed doet, hij heeft bevestiging nodig. Geef dus complimenten! Ook is het belangrijk duidelijk te zijn; bevestig afspraken altijd op papier en wees niet bang om maatregelen te nemen als een Poolse medewerker ontoelaatbaar gedrag laat zien.”

Bouwvallige schuur
“Om de veiligheid op de werkvloer te garanderen, zouden Polen eigenlijk onze taal moeten spreken”, zo stelde Willem Dijkhuizen, sociaal secretaris bij het Productschap Vee, Vlees en Eieren. “Het is in ieder geval belangrijk dat ze de belangrijkste woorden en veiligheidssymbolen kennen. Werkgevers dienen zich daarnaast bewust te zijn van de huisvesting die ze Polen bieden. Als je een groep Polen wegstopt in een bouwvallige schuur kun je niet verwachten dat ze keihard voor je lopen. Geef werknemers een goed onderkomen en behandel ze zoals je zelf behandelt wilt worden.”

Forum
Andere sprekers waren Ewa Dijkman (bedrijfsarts), Marcel Nuyten (bestuurder FNV) en Wioletta Monikowska (psycholoog). Na de lezingen gingen de sprekers met elkaar in discussie onder leiding van Casper Robben, directeur van Arbopolska. De middag werd afgesloten met een borrel met Poolse hapjes.

Bron: persbericht Arbopolska 15.11.2010

Links:
Arbopolska
FNV Bondgenoten
Productschap Vee, Vlees en Eieren
Wioletta Monikowska


Gepubliceerd op Polonia.NL 15.11.2010

Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons