maczek-boek.jpg

‘Van paardenwagen tot tank’ (“Od podwody do czołga”) – de Nederlandse editie van oorlogsmemoires van de Poolse generaal Stanislaw Maczek is verschenen. Deze autobiografie verscheen in 1961 in het Pools en later in het Frans, maar nooit in het Nederlands.

Generaal Maczek
speelde een centrale rol tijdens de slag om Breda in oktober 1944, dat als een van zijn grootste successen wordt gezien. Hij was een held voor de bevolking en een zeer gewaardeerd collega. In 1947 wilde de generaal niet terugkeren naar zijn, inmiddels communistisch geworden, vaderland en vestigde zich in Schotland om daar zijn memoires te schrijven.

Memoires
Maczek schreef zijn oorlogsherinneringen in 1960 op in een boek. De Poolse oorlogsveteraan Sosinski die na de oorlog in Breda bleef, liet het werk van zijn vriend daarom begin jaren zestig vertalen, maar van publicatie kwam het nooit.

Vondst
De Nederlandse versie van het manuscript, ‘Oorlogsmemoires van generaal Maczek’, werd aangetroffen in de nalatenschap van Zdzislaw Jan Sosiński (overleden in 2007), destijds officier in de Eerste Poolse Pantserdivisie. Zijn dochter, Josseleine Teulings-Sosiński, stelde het manuscript spontaan ter beschikking.

Na bewerking zijn de oorlogsmemoires van generaal Maczek nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Auteur: Stanislaw Wladyslaw Maczek
ISBN: 978-90-78071-63-1
Aantal pagina’s: 220
Prijs: EUR 19,95 excl. verzendkosten.
Uitgever: Van Ierland
Foto’s: bevat nog nooit eerder gepubliceerde foto’s in van het Generaal Maczekmuseum in Breda.

Presentatie van het boek op de KMA in Breda
Het boek ‘Van paardenwagen tot tank, oorlogsmemoires van generaal Maczek’ werd op 14 december jl. groots gepresenteerd op de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Ruim driehonderd gasten hebben de plechtigheid bijgewoond, met als eregast de zoon van generaal Maczek, Andrzej Maczek.

Het boek werd dit keer niet overhandigd, zoals gebruikelijk, maar door Andrzej Maczek op bijzondere wijze onthult. Het boek werd door de mannen van de Re-enactment groep van het Maczek museum, onder leiding van de harmonievereniging Oosterhout naar binnengedragen. Vervolgens overhandigde Andrzej Maczek elf boeken aan onder andere; burgemeester van der Velden, generaal van Groningen, oud veteranen, maar ook aan Jos van Alphen en Tom Peeters, die de boeken samen met John van Ierland hebben bewerkt. Na afloop heeft Andrzej Maczek anderhalf uur lang boeken gesigneerd.

 

Gepubliceerd op Polonia.NL 18.12.2009