Koningin Beatrix reikt op 31 mei voor het eerst in haar ambtsperiode en zeer waarschijnlijk ook gelijk voor het laatst een Militaire Willemsorde uit.

Ze onderscheidt daarmee de Eerste Poolse Onafhankelijke
Parachutisten Brigade, die een belangrijke rol heeft gespeeld in
september 1944 bij de Slag om Arnhem.

Overleden
Dat de Poolse bevrijders en hun in 1967 overleden generaal-majoor S. Sosabowski eerherstel krijgen, was één van de laatste wensen van de in 2004 overleden prins Bernhard.

Uitzondering
Het kabinet besloot in 1952 om geen militaire dapperheidsonderscheidingen meer uit te reiken voor heldendaden in de Tweede Wereldoorlog. Dat is daarna ook nooit meer gebeurd, aldus een woordvoerster van Defensie. Maar voor Sosabowski en zijn brigade kan een uitzondering worden gemaakt. ,,Er lag dus een aanvraag van voor 1952″, legt de woordvoerster uit.

Prins Bernhard
Prins Bernhard noemde het in 2004 ,,ongelooflijk nalatig” dat Sosabowski en zijn mannen geen onderscheiding kregen voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland.
Volgens de overleden prins hield de Britse generaal Montgomery dat
persoonlijk tegen. Montgomery zei na de oorlog dat het mislukken van de Slag om Arnhem gedeeltelijk de schuld van Sosabowski was.

Ongelijk
Prins Bernhard, die het ook niet zo goed met Montgomery kon vinden, vond het ,,een typisch verschijnsel van Engelse leidinggevende militairen dat zij het bijzonder onaangenaam vinden als iemand bewijst dat zij ongelijk hebben gehad.” Sosabowski was een van degenen die vooraf twijfels had over het welslagen van de dramatisch mislukte Slag om Arnhem.

bron: de site van RTL commercieele televisie van 24.05.06. RTL