Goossens Flevoplant, producent van aardbeiplanten, is de winnaar van Dutch-Polish Trade Award 2006.
De prijs is uitgereikt door de Poolse Ambassadeur de heer Jan Michałowski tijdens een speciale bijeenkomst op 17 mei jl. in het Duisenberg auditorium van de Rabobank in Utrecht.

De firma Goossens Flevoplant verpakt in Polen in Nederland geteelde aardbeienplanten en produceert er aardbeienplanten voor de Poolse en Europese markt. De Poolse vestiging van Goossens Flevoplant is gevestigd in het dorpje Goscim in het noordwesten van Polen, ruim een uur rijden vanaf de grensovergang bij Frankfurt/Oder.
Na een aantal jaren pionieren, worden alle rassen van hun assortiment nu ook in Polen geteeld en heeft het geteelde materiaal een vergelijkbaar niveau als het Nederlandse product. Door productie in zowel Nederland als in Polen weet Goossens Flevoplant het risico van
weersinvloeden zo veel mogelijk te spreiden. Groei van de onderneming zorgt voor meer werkgelegenheid in zowel Polen als in Nederland. Het bedrijf heeft in Polen ongeveer 250 werknemers en verbouwt 80 mln aarbeiplanten per jaar. ‘Ga altijd voor kwaliteit boven kwantiteit’ en ‘begin klein om de lokale situatie te leren kennen’, zijn tips die de
firma wil meegeven aan andere ondernemers.

In Polen is de eerste buitenlandse productie locatie van aardbeiplanten van dit bedrijf gevestigd. Reeds 25% van de totale productie vindt bij Gorzow plaats. De Poolse vestiging ontwikkeld zich zeer dynamisch en groeit met zo’n 25% per jaar.
Zie meer op de site van Goossens Flevoplant POLSKA

De DPTA wordt uitgereikt op initiatief van het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering (NPCH) in Den Haag en de Nederlands Poolse Kamer van Koophandel in Warschau. De prijs is ingesteld om Nederlandse ondernemers die op vindingrijke en succesvolle wijze zakelijke activiteiten ontplooien op de Poolse markt, voor het voetlicht te brengen.

Het belang van de DPTA wordt onderstreept door de aanwezigheid van diverse prominenten bij de prijsuitreiking. Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip en haar Poolse counterpart Pawel Poncyliusz, Vice-Minister van Economie, verzorgden beiden een korte inleiding. Daarnaast maakte een tweegesprek tussen Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, en Henryka Bochniarz, voorzitter van de Poolse  werkgeversorganisatie Lewiatan, onderdeel uit van het programma. Op de bijeenkomst was een delegatie uit Polen aanwezig, waaronder vertegenwoordigers Poolse bedrijven en van de Nederlandse Ambassade in Warschau. De handelsrelatie tussen Polen en Nederland is al jaren erg goed te noemen. Nederland bevindt zich elk jaar weer binnen de top-10 van handelspartners van Polen. Na de toetreding van Polen tot de EU in mei 2004 is de handel tussen beide landen flink gestegen en bovendien is Nederland wederom tweede op de lijst van grootste buitenlandse investeerders.

bron foto: www.handelsbevordering.nl