Poland 1SBS

 

Ze vochten met de geallieerden voor onze vrijheid maar werden zelf niet bevrijd
 
 
 
 
 

Ze vochten met de geallieerden voor onze vrijheid maar werden zelf niet bevrijd. Hun geschiedenis vormt een van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsperiode.

Groesbeek- otwarcie wystawy Fot. J. Klaput

De opening van de tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in ballingschap’ is op 19 november jl. verricht door de ambassadeur van Polen dr Jan Borkowski

In de Tweede Wereldoorlog vochten Polen aan vele fronten. Ze sloten zich aan bij de geallieerde legers om in ballingschap door te vechten tegen het nationaalsocialisme. Zij vochten in Noord-Afrika, Italië, Normandië en bij Operatie Market Garden, de bevrijding van Brabant en Noordoost-Nederland.

Hun wapenspreuk was ‘Voor uw en onze vrijheid’, maar toen aan het einde van de oorlog West-Europa haar vrijheid vierde werd Polen een satellietstaat van de Sovjet-Unie. Een bittere teleurstelling voor de soldaten die ons bevrijd hadden. Veel Polen bleven hun hele leven in Groot Brittannië of Nederland.

Groesbeek Mundury gen Maczka i Sosabowskiego fot J.Klaput _kl De uniformen van de generaals Sosabowski en Maczek

Te zien zijn o.a. een Enigma-machine en de uniformen van de generaals Sosabowski en Maczek. Indrukwekkende foto’s worden afgewisseld met verrassende persoonlijke verhalen over bijv. de beer Wojtek, de mascotte van een van de Poolse eenheden.

Bijzondere topstukken en beeldmateriaal zijn afkomstig uit Nederlandse en Poolse musea: het Generaal Maczek Museum in Breda, het Nationaal Tweede Wereldoorlog Museum in Gdańsk, het Poolse Leger Museum in Warschau, het Centrum Wiskunde & Informatica Amsterdam en het Eyewitness Museum te Beek.

foto’s: J. Klaput, Ambassade van Polen

‘De Polen. Bevrijders in ballingschap’
Polen tentoonstelling

 
 

    wanneer: 20.11.2015 – 31.05.2016
    openingstijden: ma t/m za: 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen 12.00-17.00 uur

 
 fot. Archief Bevrijdingsmuseum

 

Gepubliceerd op Polonia.NL 20.11.2015 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter